به گزارش خبرگزاری مهر، محمدجعفر محمدزاده صبح امروز در همایش "نقش رسانهها در تعامل با ایرانیان خارج از کشور" که در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما در حالی برگزاری است، گفت: جامعه ایرانی مقیم خارج از کشور از نظر تاریخی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و اقتصادی از ممتازترین جوامع مهاجر به شمار میآید و چنین مشخصههایی معرف عمق و وسعت سرمایههای فرهنگی و تاریخی ایران عزیز است.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: از سوی دیگر امروز کشور ما ایران این سرو بلند ایستاده در مسیر تندبادهای تاریخ، یکی از پرافتخارترین دورانهای خود را سپری میکند و بیش از هر زمان دیگر نیازمند همدلی، تفاهم و دلسوزی فرزندان خویش است.
محمدزاده اضافه کرد: مسئولان، برنامهریزان و متولیان اجرایی کشور همگی بر این باورند که دستیابی به آرمان عدالت و پیشرفت در گرو مشارکت فعالانه همه اتباع ایران است. به ویژه عدالتخواهی اسلامی که مدار و محور سیاستهای دولت است، ایجاب میکند تا به هموطنان خارج از کشور، توجهی افزونتر صورت گیرد؛ آنچنانکه احساس عضویت در جامعه اسلامی ایران را که برخوردار از عالیترین مظاهر دینی و مفاخر فرهنگی است، در یکایک آنها برانگیزد.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد گفت: هموطنان ایرانی خارج از کشور که به مصداق حدیث شریف "حب الوطنِ من الایمان" دلبسته ایرانند، حق دارند در عرصه بلند عدالتخواهی و آبادسازی ایران اسلامی حضور یابند. زیرا همه اعضای جامعه ایرانی در هر کجای جهان بر کشتی واحد سوارند و به جانب یک مقصد راه میپیمایند.
وی گفت: حقیقت آن است که ما زندگی در دوران پرشتابی را آغاز کردهایم، دورانی که نه تنها دانش و اطلاعات، محور و مدار تحول آن است بلکه نحوه مدیریت و کاربرد اطلاعات همه شئون حیات فردی و اجتماعی را در بر گرفته است. مرزها و عوامل مقید کننده پیشین، جای خود را به عناصر و مولفههای نوین سپردهاند. عصر ارتباطات، عصر انقلاب فاصلهها و جامعه اطلاعاتی جامعهای بدون مرز و بینالمللی است. ارتباط در دنیای امروز آنچنان با روشهای سریع و نوظهور صورت میگیرد که اهمیت حضور فیزیکی مخاطب در درون مرزهای جغرافیایی مبداء پیام به کلی رنگ باخته است.
محمدزاده در ادامه افزود :مهمترین وجه تمایز عصر رسانه، پیدایش وضعی است که متفکران امروز به عنوان "وجه مجازی واقعیت" از آن یاد میکنند. صورت مجازی یافتن واقعیتهای انسانی به معنای بیرون بردن واقعیات از ساحت تجربه ملموس و زنده انسانی است. نظام سلطه جهانی با بهرهگیری از این وجه مجازی، فاصلهای غیراخلاقی میان وجدان انسان و اراده مسلط خویش افکنده است.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد تاکید کرد: نظام مزبور با درک این نکته که سرمایهگذاری در رسانه از حوزههای دیگر اثرگذارتر است و چه بسا هزینههای سایر بخشها را نیز کاهش میدهد، دیری است به فعالیت گسترده رسانهای در ساحت جهانی روی آورده است. گذشته از رسانههای مجازی و شبکههای ماهوارهای، امروز شمار نشریاتی نیز که علاوه بر کشورهایشان در سراسر جهان توزیع میشوند؛ هر روز فزونی مییابد.
وی گفت: هدف اغلب این رسانهها، گسترش فرهنگ مطلوب نظام سلطه و ارزشهای آن و کانونیترین نقطه این هدف، ملتهای برخوردار از تاریخ و تمدن غنی، هویت ملی، ادبیات نافذ و زبان زنده و فرهنگ آفرین است.
محمدزاده افزود: اگر رسانههای وابسته به نظام سلطه نبودند، سلطهگران برای گسترش نفوذ خود چه بسا همچنان ناگزیر از اعمال روشهای دوران استعمار بودند؛ روشهایی که واکنشهایی چون جنبشهای ملی و انقلابات میهنی را در پی داشت.حال آنکه در شیوه اخیر، خواستههای زورگویان و زرمداران عالم، آرام آرام و به تدریج از سوی رسانههای وابسته دنبال میشود بی آنکه اعتراضات انقلابی و آزادیخواهانه قرن گذشته را برانگیزد.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد گفت: درک این مقوله برای ما هشداردهنده و آگاهی بخش است و توجه ما را به ضرورت تاسیس و گسترش رسانههای برون مرزی برای ملتهای آزاده جهان به ویژه مخاطبان ایرانی و فارسی زبان معطوف میدارد. ما در ترسیم فضای رقابتی ارتباطات، به شدت به رسانههایی منطقهای و بینالمللی نیازمندیم تا با فراگیری و نفوذ لازم در پیام رسانی، از حریم دین، فرهنگ و هویت خویش صیانت کنیم.
وی تاکید کرد: اگر مهمترین کارکرد رسانه، تولید و توزیع پیام است و اگر بر این باوریم که فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی، محمل والاترین پیامهای الهی و انسانی است؛ ناگزیر باید این قابلیت را در نظام رسانهای کشور به وجود آوریم که چنین پیامهایی به شایستهترین وجه در فراسوی مرزهای کشور عرضه شود.
محمدزاده گفت: حقیقت آن است که بزرگترین چالش کنونی مهاجران ایرانی، به ویژه جوانان، هویت طلبی و دشوارترین مانع در مسیر ایشان، انزوای رسانهای است. هر چند خانوادههای ایرانی مهاجر از جمله جمعیتهایی به شمار میروند که بیشترین تأکید را بر حفظ ارزشهای هویتی خود دارند و حتی دوری از وطن و تعلق به آن سبب شده است که کمتر شهری در کشورهای میزبان از حضور مراکز خرید و نمادها و نشانههای ایرانی خالی بماند؛ اما این حضور، پاسخگوی انسجام فرهنگی هموطنان دور از وطن ما نیست؛ به ویژه در ممالکی که شاهد از هم گسیختگی نظامهای ارزشی هستیم.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد افزود: ایرانیان تنها در پیوند با سرچشمه هویت اسلامی – ایرانی است که خواهند توانست حیات فرهنگی و تمدنی خود را باور کنند. از این روست که هممیهنان عزیزمان در خارج از کشور، به رسانههایی برای گفتگو و تعامل با دیگر هموطنان خود و دستیابی به اطلاعات و دانشی متناسب با فرهنگ دینی و ملی خویش نیاز دارند. جوانان ایرانی آن سوی مرزها اگر نتوانند با "ما" و با "یکدیگر" تعامل داشته باشند، از درک میراث اسلامی و ایرانی باز خواهند ماند.
وی گفت: در عین حال نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که عمر رسانههای برون مرزی ما چندان دیرسال نیست و در مقابل با رسانههایی روبروییم که هر روز و هر لحظه، پیامهایی متضاد با منافع ملی و آرمانهای اسلامی را به ایرانیان خارج از کشور مخابره میکنند. از این رو هموطنان عزیز ما در محاصره انواع برنامههای به ظاهر جذاب و مهیج، اما فاقد دانایی محوری، اخلاق و معنویتند.
محمدزاده افزود: در چنین شرایطی از مهمترین راهبردهای نظام رسانهای کشور، به کارگیری متخصصان ارتباطات و ایجاد تحول در ساختار خبررسانی، تولید و توزیع پیام است؛ به گونهای که رسانههای کشور را متناسب با نیازهای منطقهای و بینالمللی و ذائقه طیفهای گوناگون مخاطبان خارج از کشور سامان دهند. تأکید بر پیوستگی تمدنی ایران و هویت دینی واحد، توجه به مناسبتهای آیینی و ملی، اطلاع رسانی شفاف و گسترده اخبار داخلی و توجه ویژه به رویدادهای تأثیرگذار در زندگی مهاجران، راهبرد این گروه از رسانه ها خواهد بود.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد همچنین گفت: گسترش زبان و ادبیات فارسی و حمایتهای حقوقی از ایرانیان خارج از کشور از موضوعاتی است که رسانهها در تحقق آنها، رسالتی خاص و مستغنی از تأکید دارند. در همین جا همه روزنامهنگاران و صاحبنظران را دعوت میکنم تا با همفکری یکدیگر به زیرساختها و زمینههای تأسیس چنین رسانههایی بیندیشیم. همکاران شما در معاونت مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از هیچ کوشش و حمایتی در این باره دریغ نخواهند کرد.
وی گفت: اگر این مهم تحقق یابد، دور از ذهن نخواهد بود که بخش وسیعی از ایرانیان مهاجر، نقش مبلغان غیر رسمی ایران اسلامی را در سراسر جهان عهده دار شوند.
محمدزاده در پایان با اشاره به اینکه لازمه این همصدایی و همدلی آن است که رسانههای ایران از خود آغاز کنند و روح اسلام و ایران را در سطرها و صفحات خود جاری کنند، تاکید کرد: روح ایرانی مسلمان، روح ادب، روح عزت و روح پرهیز از جنگ و خشونت است؛ روحی که منادی فریاد بلند "هیهات من الذله" است و ندای حق جویی و آزادگیاش در پهنای تاریخ طنین دارد. روحی که مظهر مبارزه توأمان با استبداد و استعمار و نماد آرمان خواهی ملتهای مظلوم و ستمدیده جهان است. هر کس چنین روحی در کالبد دارد، وطن خود را دوست خواهد داشت؛ زیرا که وطن او تجلی عزت طلبی، هویتخواهی و آرمانگرایی اوست؛ زیرا که وطن او در درون اوست.
نظر شما